Technik agrobiznesu
z elementami dietetyki
Praca technika agrobiznesu wymaga koncentracji i podzielności uwagi, odpowiedzialności za pracę innych ludzi oraz ich bezpieczeństwo, zdolności organizacyjnych, umiejętności szybkiego i trafnego podejmowania decyzji.
Czym się zajmuje:
-
• Ocenia opłacalność uruchamiania produkcji rolno – spożywczej.
• Kontroluje jakość podstawowych produktów rolniczych, spożywczych i środków do produkcji rolnej.
• Analizuje i ocenia działalność zaopatrzeniową, produkcyjną, handlową i finansową firm.
• Sporządza podstawową dokumentację związaną z działalnością firmy.
• Promuje produkty i usługi oraz kształtuje wizerunek firmy.
• Pracuje w firmach przetwórstwa rolno – spożywczego, handlowych w branży rolniczej i usługowo- turystycznych, może także prowadzić własną działalność gospodarczą.
Kariera zawodowa:
- stanowisko w przedsiębiorstwach produkcji lub przetwórstwa żywności.
- zarobki trudne do uśrednienia, gdyż zależą głównie od charakteru podejmowanych obowiązków i miejsca zatrudnienia.